Dünyanın Önde Gelen Bankalarından Dolarla İlgili Şok İddia

Dünyanın önde gelen üç bankası Societe Generale, ING ve Credit Agricole'ün öngörülerini belirttikleri raporlarında Türk lirasının seçimler ve ABD ekonomisinin toparlanması sonucu yaklaşan faiz artışı nedeniyle baskı altında olduğu dile getirildi. Yıl başından bu yana dolar karşısında yüzde 11 değer kaybeden Türk lirasının son 12 aylık süreçte kaybının yüzde 20 olduğuna dikkat çekildi. 11 Mayıs tarihinde 2,70 seviyesine gelen dolar kuru ABD'den gelen olumsuz verilerin de etkisiyle 4 gün içinde düşüşe geçmiş ve 2,57'ye kadar gerilemişti. Ancak kur son bir hafta içerisinde yeniden yukarıya doğru hareketlendi ve 2,6610 seviyesine kadar çıktı.

Gelecek hafta sonuna kadar TL'de dolar karşısında değer kaybının devam etmesini bekleyen Credit Agricole, elinde dolar bulunanların rekor seviye olan 2.7433 hedefine ulaştıklarında satmaları önerisinde bulundu. Bunun nedeni ise Türk lirasının yaklaşan seçim dönemi nedeni ile belirsizliğini koruması ve değer kaybının artmasının beklenmesi olduğunu dile getirdi.

Diğer bir dünya debi olan ING’nin tahminlerinde ise Dolar/TL'nin kısa vadede 2.6730 seviyesine gelmesini ve seçimler öncesi açıklanacak olan ABD tarım dışı istihdam verisinin güçlü çıkması durumunda yine rekor kırabileceği tahmininde bulundu.

Aynı zamanda bankalardan liranın zayıflığına göre pozisyon alınması konusunda da tavsiyeler geldi. Doların TL karşısında rekor seviyeyi görmesinin muhtemel olduğunu belirten bankalar bu konuda dikkatli olunması gerektiğini vurguladı. Özellikle TL’nin dolar karşısında tekrardan ağır bir baskı altına gireceğinin vurgulanması dikkatlerden kaçmadı.  

Editör: TE Bilisim