Ekonomistlerin öngörüsüne göre Doların bundan sonraki yükselişi Fed'den bağımsız olarak gerçekleşebileceğini söyledi. İşte ayrıntılar...

Londra’da bulunan hedge fonu SLJ Macro Partners LLP’nin kurucularından Stephen Jen, doların özellikle gelişen piyasa para birimleri karşısında, Fed faiz oranlarını piyasada bir türbülans yaratmadan artırmayı başarsa da başarmasa da, güçleneceğini öngörüyor. Jen, 9 Eylül’de yaptığı değerlendirmede, “ABD ekonomisinin büyümeye devam ettiği ancak finansal satış riskinin arttığı garip bir durum mevcut ve bu aslında dolar için pozitif bir ortam sağlıyor. Dolar birkaç senaryoda desteklenecektir” dedi. Fed’in para politikasını sıkılaştıracağı spekülasyonu yapmak için dolar alımı yapan yatırımcılar, piyasalar faiz artırım tarihi ile ilgili beklentileri ötelese de kazanç sağlıyor. Dolar emtia üreticileri ve gelişmekte olan ülkelerin para birimleri karşısında 11 Ağustos’tan bu yana yükseliş gösterdi. Söz konusu tarihte Çin’in yuanı devalüe etmesi, dünyanın ikinci en büyük ekonomisinin yavaşladığı endişesini tetiklemiş ve küresel hisse senetlerinde sert düşüşleri beraberinde getirmişti.

Analistler doların en çok işlem gören 16 muadil para biriminin yarısından fazlası karşısında yıl sonuna kadar değer kazanacağını öngörüyor. Jen’in analizi, ABD ekonomisinin güçlü şekilde büyüdüğü veya derin bir düşüşte büyüdüğü bir ortamda dünyanın en çok işlem gören para biriminde yükseliş görüleceği tezini ortaya koyuyor. Dolar, Fed 2004’te son sıkılaştırma döngüsüne başladığında zayıflamıştı ancak sonraki yıl merkez bankasının gösterge faizi 2 yüzde puan artırması ile önemli muadilleri karşısında yüzde 8.7 yükseliş gösterdi. Dolar 2008’de tekrar değerlenirken, Bloomberg Spot Dolar Endeksi yüzde 8.9 arttı. 2008’de küresel finans krizi güvenli varlıklara talebi desteklemişti. Endeks bu yıl yüzde 7.1 yukarı seyrediyor. Singapur’daki Barclays Plc Asya Pasifik para birimleri stratejisti Mitul Kotecha, “Piyasa Fed’in faiz artıracağı beklentilerini sadece öteler, ancak masadan kaldırmaz. Asya para birimlerinde fazla bir rahatlama görmüyoruz. Baskılar sadece Çin kaynaklı değil, ancak sermaye çıkışları ve ekonomik büyümenin yavaşlaması baskı oluşturuyor” dedi. Kotecha, “Brezilya, Türkiye ve Güney Afrika gibi Asya dışındaki ülkelerin döviz kurları baskı altına girecek” dedi. 20 gelişmekte olan ülkenin para birimi göstergesi olan endeks dolar karşısında 10 Ağustos’tan bu yana yüzde 4.4 geriledi.