Dolar Yine Rekor Kırdı!

Son 12 yılın zirvesine yaklaşan dolar, 1 ay sonunda yeni bir rekora imza attı. Son olarak 2,6488’i görerek 13 martta rekor kıran dolar, bu gün güne 2,65’i aşarak başladı. Bu dolar için yeni bir rekor oldu. Haftanın ilk gününde saat 12:00 itibari ile dolar, 2,6550 civarında işlem gördü. Uzmanlar da doların bu hareketlenmesine şaşırdı. Doların bu yükselişi global bazda güçlü olmasından kaynaklanıyor. Doların yükselişinde Yunanistan konusunun çözülmemesi ve Avrupa Birliği üyelerinden gelen olumsuz açıklamaların da etkisi bulunuyor. Bu durumda Euro düşüşe geçerken dolar da rekor üstüne rekor kırıyor.

Geçtiğimiz hafta hafta açıklanan FOMC tutanaklarında Haziran ayındaki toplantıda faiz artırımının hala masada duruyor olmasının belirtilmesi de doların global bazda değer kazanmasını sağlıyor. Gündemde ABD tarafından gelen önemli veriler oldukça doların artışının devam etmesi bekleniyor. ABD’den açıklanacak enflasyon verileri de bu hafta büyük önem taşıyor. Çünkü bu verilere göre FED’in faiz artırımı da açıklanacak. Eğer bu veriler bu hafta açıklanırsa dolar sert bir yükselişle yeni bir rekor daha kırabilir. Gelişmekte olan ülke ekonomileri de doların bu sert hareketlerinden etkilenebilir. Çünkü doların yükselişi bu ülke para birimleri üzerinde bir baskıya neden olabilir.

Bu hafta dolarda takip edilmesi gereken seviyelere değinmek gerekirse, ABD verilerinin de doları desteklemesi durumunda hafta genelinde paritenin kendine yeni zirve seviyeleri edinmesi muhtemel görünüyor. Dolar paritesinde 2,6590 önemli bir teknik seviye olarak görülüyor. Eğer parite veri ve haber akışıyla birlikte bu seviyeyi geçerse 2,6860 seviyesi hedef olarak görülecek. Doların öte yandan paritede gelebilecek kar satışlarında ilk durak noktası olması beklenen rakam ise, 2,6480. Ön planda olacak diğer rakamlar ise 2,6320, 2,62, 2,6030 rakamları olacaktır.