Dolar kurunun yükselmesi kırtasiyeyi vurdu.Özellikle okul alış verişlerini son bir kaç günü bırakan velilerin karşılaştığı yüksek fiyatları cep yakıyor.2015-2016 eğitim- öğretim yılının 28 Eylül’de açılacak olmasıyla halkımızın kırtasiye alışverişini geç yapmaya başladığını belirtenTürkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, alış verişi geciktiren velileri zamlı fiyatlar konusunda uyardı. Palandöken, “Döviz fiyatlarının artmasıyla beraber ithal oranı yüksek olan kırtasiye sektöründe mecburi zamlar başladı. Elinde malı olan esnaf zam yapmamak için gayret ediyor ama çok geç kalan veliler zamlı fiyatlardan ürün almak zorunda kalacak “ dedi.

“ESNAFIMIZ FİYATA ZAM YAPMIYOR”

Örgün eğitimde 18 milyona yakın öğrencimizin kırtasiye, çanta,ayakkabı ve okul kıyafeti için 7- 7,5 milyar liralık bir harcama yapıldığını söyleyen Palandöken, “ Kırtasiye harcamaları yaklaşık 1,5 milyar lira tutuyor. Ayakkabı 40 liradan, çanta 50 liradan, okul kıyafetleri ise 100-150 liradan başlıyor. Vatandaş çocuğunu okula başlatmak için toplamda 7-7,5 milyarlık harcama yapacak. Dövizin yükselmesi bu sektör üzerinde büyük baskı yaratmakta ama bilhassa mecburi okul kıyafeti siparişlerini hazırlayan esnafımız, elinde ithal kırtasiye ürünü olan esnafımız zam yapmamak için direnmektedir. Belki sattığını yerine koyamayacak ama vatandaşa zamsız fiyattan satacaktır. Velilerimizde ellerini çabuk tutmalılar” diye konuştu.

“RENGÂRENK OLMASI DEĞİL SAĞLIKLI OLMASI ÖNEMLİ”

TESK Genel Başkanı Palandöken okula başlayacak çocuklarımızın sağlıklarının da düşünülmesi için uyarıda bulunarak , “Sadece almakla iş bitmiyor. Aldıklarımızın çocuklarımızın sağlığına zarar vermeyen ürünler olmasına da dikkat etmeliler. Rengârenk ve süslenerek yapılan ürünlerin dış görüntüsüne kanmayın. Yarınlarımızın umudu çocuklarımızın sağlıklarını korumalıyız. Kullanacakları kırtasiye malzemelerinin ve formaların fiziksel değil, kimyasal içeriğine dikkat edin.

Yollarda eğreti tezgâhlarda satılan albenili kırtasiye malzemelerinden uzak durulmalıdır. İthal ürünlerin menşeine mutlaka dikkat edilmelidir. En önemlisi CE ve EN-71 uluslararası standart işaretleri aranmalı ve bu ürünler güvenilir yerlerden alınmalıdır.

Editör: TE Bilisim