Dolar Fırladı Euro Onu Takip Etti

Türk Lirası karşısında Euro ve doların yükselmesi devam ediyor. İç piyasada Euro Aralık 2014'ten bu yana en yüksek düzeye çıktı ve 2,97'yi geçti. En son Aralık 2014’te 3,03 seviyesini görmüştü. 23 Nisan tatili nedeni ile dün piyasalar kapalıydı. O halde bile dolar yükselerek 2.7343'e kadar çıktı. bu sabah güne 2,70'in üzerinde başladı. Ama kur aniden yükselişe geçti ve 2.73'ü aşarak yeni tarihi zirvesine çıktı. Bu rakam doların yeni rekoru oldu. Dolar bir ara düşüşe geçse de tekrar gaza bastı. Rekorunu 2.7388 ile yeniden kırdı.

Uzmanlara göre Euro/TL paritesi 2015 yılı içerisindeki en yüksek seviyesine ulaştı. Doların bu yükselişinde bir çok faktörün olduğuna dikkat çeken uzmanlar, Yunanistan’a dair oluşan endişe verici hava nispeten yok olmuş gibi olduğunu söyledi. Yunanistan’dan gelen olumlu değerlendirmeler sonucunda Euro'ya global bazda bir talep geldi. Euro/dolar paritesini yukarı yönlü hareketlendiren bir diğer etmen ise bu hafta ABD’den açıklanan verilerin beklentileri karşılamaması oldu. Aynı zamanda yurtiçinde piyasaların PPK açıklamasını tatmin edici bulmamış olması Türk Lirası’nın Euro karşısında değer kaybetmeye devam etmesine neden oldu. Gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinin tamamı doların global bazda değer kayıpları yaşamasından dolayı dolar karşısında değerleniyor ama Türk Lirası negatif yönde ilerliyor.

Uzmanlar Yunanistan’a ilişkin endişelerin daha da azalmasının Euro'ya global bazda daha fazla talep getirebileceğini belirterek Dolar/TL’nin 2,70 seviyesi üzerinde ısrarla kalıcı olması Euro/TL paritesinde bu yıla dair yeni zirve seviyeleri görmemize neden olabileceğini dile getiriyor. Eğer bu paritenin üzerinde kalırsa teknik olarak 2,9460 destek seviyesi üzerinde kalmaya devam etmesi bekleniyor. Eğer yükseliş devam ederse 2,9740 ve 3,0000 seviyelerine çıkabilir. Eğer dolar 2,9460 seviyesi altına düşerse 2,9180 ve 2,9000 destek seviyelerinde kalması bekleniyor.

 

Editör: TE Bilisim