Dolar yeni haftaya nasıl başladı?Kurban Bayramı nedeniyle kapalı olan piyaslar haftaya nasıl başlangıç yaptı.Tarihi zirvesini gören Dolar, ABD verilerine odaklanma yapmış olsa da seyir halinde yükselmeye devam ediyor.Dolar güne 3.04 civarında başladı.​


Çarşamba günü saat 1319'da 3.0270/3.0285 seviyesinde olan dolar/TL, Perşembe günü tarihi zirve olan 3.0750'ye yükseldikten sonra bu sabah saat 0836'da 3.0420/3.0494 seviyesinde.
Çarşamba günü aynı saatte 3.1992/3.2011 seviyesinde olan sepet bazında TL, bu sabah 3.2215/3.2296, 3.3715/3.3737 seviyesindeki euro/TL ise 3.4007/3.4095 seviyesinden işlem görüyor.
Fed'in faiz artırımının bu yıl içinde yapılabileceği sinyali vermesi ardından piyasalar Cuma günü açıklanacak olan ABD istihdam verisini bekliyor.

Yurtiçinde bugün saat 1430'da reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanım oranı açıklanacak. Yurtdışında ise saat 1530'da ABD kişisel gelirler ve çekirdek PCE ile saat 1700'de ABD bekleyen konut satışları verileri açıklanacak.

HSBC Hazine Grup Başkanı Fatih Keresteci, "Bayram tatili dönüşünde küresel mali piyasalardaki yüksek volatilitenin aynen korunduğunu gözlemliyoruz. Konular, uzun süredir olduğu üzere aynı; Fed faiz artıracak mı, Çin'deki ekonomik yavaşlama nereye kadar sürecek?" dedi ve şöyle devam etti:

"Dolar/TL biz tatildeyken 3.07'li rakamlara varan bir yükseliş kaydetti. Güney Afrika Rand'ı başta olmak üzere gelişmekte olan ülke paralarında yaşanan değer kaybı bu eğilimde belirleyici oldu. TL'nin herşeye rağmen son dönemde ataklara karşı daha dirayetli davranabildiğini görüyoruz. Seçimler yaklaştıkça, olası bir koalisyon ihtimalinin bir ara olumlu yönde fiyatlamalara yol açma ihtimali var. Ancak genel eğilim olumsuz ve bunu derinden değiştirebilecek bir gelişme de gündemimizde bulunmuyor" dedi.

YELLEN’DAN AÇIKLAMA GELDİ
ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen enflasyonun stabil kalması ve ekonominin istihdamı artıracak kadar güçlenmesi halinde Fed'in faiz artırımlarına bu yıl başlamasını beklediğini söyledi. Yellen, kendisi ve diğer Fed yetkililerinin global ekonomi ve finansal piyasalardaki son gelişmelerin bankanın politikasını ciddi şekilde etkilemesini beklemediğini belirtti. 

ING Bank Özel Bankacılık Stratejisti Pınar Uslu ise Fed'in faiz artırımı konusunda verilere bağlı hareket edeceğini tekrarlamasının ardından haftanın en kritik verisinin Cuma günü açıklanacak olan ABD Eylül ayı istihdam verileri olacağını söyleyerek, "Bu hafta ABD'deki yoğun veri gündemi takip edilecek ve faiz artırımının zamanlamasına dair beklentiler sorgulanacak. İstihdam verilerinin piyasanın beklentisinden çok daha güçlü gelmesi halinde, faiz artırımı için Ekim ayı ihtimali de masada olmaya devam edecek" dedi ve şöyle devam etti:

"Bugün geç saatlerde, Fed üyeleri Evans'ın ve Williams'ın konuşmaları takip edilecek. Euro/dolar paritesinde 1.1150 ilk önemli destek; 1.1250 ise ilk önemli direnç olduğunu söyleyebiliriz. Dolar/TL'de ise 3.03 ve 3.01 destek; 3.0750 ve 3.0870 de direnç seviyeleri olarak öne çıkıyor."

Tahvil-bono piyasasında ise 10 yıllık gösterge 12 Mart 2025 itfalı tahvilin bileşik faizi, Çarşamba günü spot kapanışta son işlemde yüzde 10.79 seviyesindeydi.
Öte yandan iki yıllık gösterge 14 Haziran 2017 itfalı tahvilin bileşik faizi ise Çarşamba spot kapanışta son işlemde yüzde 11.39 seviyesindeydi.
KÜRESEL PİYASALARDA GÜNDEM YOĞUN
Öte yandan küresel piyasalar, geçen hafta ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen'in açıklamalarıyla dalgalı bir seyir izlerken, yeni haftada yoğun veri takviminin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olması bekleniyor.
ABD'de geçen hafta Janet Yellen'in ve diğer Fed üyelerinin açıklamalaryla dalgalı bir seyir izlenen pay piyasalarında bu hafta başta tarım dışı istihdam olmak üzere yoğun veri takvimi takip edilecek. Yellen, Fed üyelerinin neredeyse tamamının faizlerin bu yıl içinde artırılması gerektiğini düşündüğünü ifade ettikten sonra dolar endeksi son 5 haftanın en yüksek seviyesi olan 96,7'yi gördü ve 96,3 seviyelerinde dengelendi. Cuma günü Dow Jones endeksi yüzde 0,70 değer kazandı, S&P 500 endeksi yüzde 0,05 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,01 değer kaybetti.

Avrupa tarafında, Yunanistan seçimlerinin piyasa beklentileri doğrultusunda sonuçlanmasının ardından İspanya'da Katalonya özerk yönetiminde yapılan seçimleri bağımsızlık yanlısı siyasi partilerin kazanması piyasaların gündeminin bu alana kaymasına neden oldu. Avro/dolar paritesi cuma günü 1,1116'ya kadar geriledikten sonra toparlanarak, bu haftanın açılışında 1,12 seviyelerinde yatay bir seyir izliyor. Analistler, bu hafta, başta Almanya ve İngiltere'de olmak üzere açıklanacak enflasyon ve GSYH gibi önemli verilerin takip edileceğini belirtiyor.

ÇİN VERİLERİ OLUMSUZ ETKİLEDİ
Asya tarafında, Çin'de açıklanan sanayi şirketleri karlarının son dört yılın en hızlı düşüşüne işaret etmesinin ardından Şanghay bileşik endeksi şu dakikalarda yüzde 0,3 değer kaybederken, Japonya'da Nikkei 225 endeksi ise yüzde 1,5 geriledi.
Yurt içinde, 4,5 günlük bayram tatili süresince dolar/TL'nin uluslararası piyasalarda yükseliş eğilimini koruması dikkati çekerken, bugün reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanım oranı verilerinin takip edileceği belirtiliyor. Geçen hafta düşük işlem hacmiyle yatay bir seyir izleyen Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, analistlerin direnç olarak nitelendirdikleri 75.000 puanın üzerini test etse de bu seviyelerde tutunamamış ve haftayı 74.610 puandan tamamlamıştı. Analistler, ABD verileri ve Fed'in faiz artırımına ilişkin beklentilerin fiyatlamalar üzerinde baskın olmaya devam edeceğini ifade ederek, BIST 100 endeksinin 75.000 direncini kırması durumunda 77.500 seviyesinin gündeme gelebileceğini, olası düşüşlerde ise 72.000 seviyesinin destek konumunda olduğunu kaydediyor.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:
14.30 Türkiye, eylül ayı reel kesim güven endeksi
14.30 Türkiye, eylül ayı kapasite kullanım oranı
15.30 ABD, ağustos ayı kişisel gelir ve harcamalar
17.00 ABD, ağustos ayı bekleyen konut satışları
17.30 ABD, eylül ayı Dallas Fed imalat aktivite endeksi

Hürriyet

Editör: TE Bilisim