Çin’in Büyümesine Bir Darbe Daha Geldi

Çin’li bir öğretmen olan Christy Chen’in Çin hisse senedi piyasasından sağladığı kazançlarını harcamak için büyük planlar yapmıştı. Ancak Chen, bir yıl boyunca işlem yaptığı hisse senetlerinden Haziran ayı başında 400,000 yuan (64,400 dolar) gelir sağladı. Aylık maaşı 1,200 Dolar olan Chen asla bu maaşla elde edemeyeceği kadar lüks yaşamaya başladı. Fakat hisse senetleri Haziran ortasında aniden düşmeye başladı ve Chen’in kazançlarını çoğu gitti.

Çin ekonomisine Hisse senetlerindeki gerilemenin verdiği zarar henüz net olarak bilinmiyor. Çin’li Politika yapıcılar hisse senedi piyasasını desteklemeye çalışıyorlar. Çin ekonomisi zaten emlak sektöründeki düşüş ve ihracattaki yavaşlama ile yük altındaydı. Buna bir de hisse senetlerinde yaşanan düşüş eklenince Çin ekonomisi alarm vermeye başladı. Bu hafta Bloomberg tarafından yapılan ankete katılan ekonomistlerin üçte ikisi bu çeyrek dönemde gayrisafi yurtiçi hasılanın darbe alacağını düşünüyor.

İkinci çeyrek dönemde Çin ekonomisinin yüzde 6.8 seviyesine yavaşlayacağı düşünülüyor. Bu yavaşlamanın üzerine ekonomistlerin öngörüleri de eklenebilir. 15 Temmuz’da Çin’in büyüme verilerinin açıklanması bekleniyor. Aynı zamanda 15 analistin 9’u hisse senetlerindeki satış dalgası merkez bankasının parasal gevşemeyi hızlandıracağını düşünüyor.