Çekirdeksiz Kuru Üzüm İhracatında Dünya Lideriyiz

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Birol Celep, çekirdeksiz kuru üzüm ihracatında ilaç kalıntısız, kaliteli ürün üretip doğru hedefler belirleyerek hareket edilmesi gerektiğini bildirdi.

Ege İhracatçı Birliklerinin açıklamasına göre, Türkiye'nin üretim ve ihracatında dünya lideri olduğu çekirdeksiz kuru üzümde gıda güvenliği ve kaliteyi maksimuma çıkarmak amacıyla sektör paydaşlarının katılımıyla "Çekirdeksiz Kuru Üzüm Üretiminde Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Yolları" konulu toplantı düzenlendi.

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celep, toplantıda, kaliteli ve güvenilir gıdanın dünya genelinde yükselen değer olduğunu belirtti.

Çekirdeksiz kuru üzüm üretiminde, tüketicilerin beklentilerine uyumlu sağlıklı ve kaliteli üretim yapmanın önemine işaret eden Celep, şunları kaydetti:

"İran, Çin, Hindistan, Özbekistan ve Şili başta olmak üzere, birçok ülkede çekirdeksiz kuru üzüm üretimlerinde artışlar var. İlaç kalıntısız, kaliteli ürün üretip doğru hedefler koyarak hareket etmeliyiz. Üreticiler, tüccarlar, ihracatçılar, zirai ilaç bayileri, aynı gemideyiz. Türkiye'nin geleneksel ihraç ürünlerinden çekirdeksiz kuru üzüm ihracatında sorun yaşamamak için dişlinin tüm halkalarının koordineli hareket etmesi, çok önemli."

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nden Prof. Dr. Ahmet Altındişli de dünya genelinde kuru üzümün değeri arttıkça, pazardan pay almak isteyen ülkelerin sayısının arttığına dikkati çekerek, üretim süreçleri ve alıcı ülkeleri farklı olan sofralık ve kuru üzümün, sezon başında kurutmaya ya da sofralığa ayrılmasına karar verilip ona göre hareket edilmesinin şart olduğunu aktardı.

Editör: TE Bilisim