Bu Hafta Altın Fiyatları

Fed yetkililerinin 2006'dan bu yana yapacakları ilk faiz artırımının zamanlaması konusunda bölündükleri bir ortamda altın yatırımcıları da rotayı dola çevirdi. Altın onsu da bundan etkilenerek, 1,200 dolar seviyelerinde seyretmeye başladı.

Dün günü 1,198.88 dolar civarında kapatan spot altın, bu gün 1,200.89 dolara yükseldi. Son üç Günde ilk defa değer kaybeden altın, Pazartesi günü yüzde 0.7 gerilemişti. Pazartesi günü üç haftanın en üst seviyesine çıkan Bloomberg Dolar Spot Endeksi ani bir düşüşle yüzde 0.2 geriledi. Altın yatırımcıları Fed'in faiz artırımına ne zaman gideceğini belirleyebilmek için ekonomik verileri takip ediyor. Mart ayında ABD'de tarım dışı istihdam bir yılı aşkın sürenin en yavaş büyümesini gösterirken son 1 ayda işsizlik başvuruları 15 yılın en düşük seviyesine ulaştı. Altın ABD dolarındaki harekete bağımlı kalacak diyen Sydney'de Fat Prophets kaynak analisti David Lennox, Muhtemelen 1,200 dolar ile 1,150 dolar arasındaki bölge civarında volatilite göreceğiz diyerek altının durumunu özetledi.

Geçen ay toplantı yapan Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC) sıfır seviyesi yakınındaki faizin ne zaman yükseltilmeye başlayacağı konusunda fikir ayrılıklarına düşüyor. Bazı Fed yetkilileri 17-18 Mart toplantısının tutanaklarına göre para politikasında normalleşmenin Haziran ayında başlatılmasını istiyor. Fed yetkililerinin diğerleri ise faiz artırımın daha sonra yapılmasının uygun olacağı yönünde görüş bildiriyor. Bu durum da altına olan ilgiyi azaltıyor. Çünkü altın genellikle faiz artışı ile yatırımcısına kazandırıyor.

Altının ABD hisse senetlerindeki düşüşün ardından destek bulabileceği ifadeleri ise HSBC Securities (USA) Inc. analisti James Steel tarafından verilen bilgilendirme notunda ortaya çıkıyor. Genellikle altın hisse senetleri ile yatırımcı sermayesini çekebilmek için bir mücadeleye giriyor.