Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, iftarda buluştuğu gazeteciler aracılığı ile vatandaşları uyardı. Eker, bayramda ucuz baklava almak için sağlıksız baklava almayın dedi. İşte ayrıntılar…

Gazetecilerle iftarda biraraya gelen Eker, ucuz fiyata satılan baklavalarla ilgili olarak, şunları söyledi:

"Ucuz baklava kullanılan malzeme ile ilgili, yağla ilişkili. Maliyeti artırabiliyor. Ceviz ve fıstıkla ilgili oluyor. Un, hamur ve şekerde çok fazla bir şey olmaz. Yağ ve iç malzemeyle ilişkili sorun olabilir. 'Ucuz etin yahnisi' diye bir şey vardır. Ona dikkat etmek lazım. Ancak her zaman çok pahalı olan en kaliteli en iyi demek de değildir. O fiyatı belirleyen başka unsurlar var."

Şekercilere ceza

Eker, 2015 yılının ilk altı aylık döneminde 335 bin denetim gerçekleştirildiğini bildirdi. 5 bin 375 işyerine ceza

kesildiğini dile getiren Eker, 49 firma hakkında ise suç duyurusunda bulunulduğunu bildirdi. Özellikle imalathaneler, toplu tüketim ve satış yerlerinde denetimlerin devam ettiğini aktaran Eker, şekerleme üretim ve satış yerlerinde sadece Ramazan ayında 431 denetim yapılarak 8 işletmeye ceza kesildiğini söyledi.

Et için ithalat yok

 

Eker, et fiyatlarına ilişkin tedbirlerin alındığını belirterek, üretimin artırılmasına yönelik çalışmaların sürdüğünü söyledi. Eker, "Et üretiminin daha iyi noktaya taşınması için de düzenlemeler yaptık. Besiciler içeriden öncelikli almak kaydıyla 100 tane besi alması kaydıyla 100 tane de dışarıdan alabiliyor. Üretim artışı ile birlikte fiyatların en azından artışı önlenmiş olacak" dedi. Bakanlık yetkilileri de et fiyatlarının dengelenmesi için hayvan ithalatının gündemde olmadığını bildirdi. Kurban Bayramı'na ilişkin hazırlıkların aylar öncesinden başladığını ifade eden Eker, "Orta ve uzun vadede verimli üretimi artırarak artışı engellemeye fiyatın makul seviyeye düşmesi. Besi danası gerekirse ithalatı her türlü tedbirler alındı" diye konuştu.

Editör: TE Bilisim