Balıkesir’li Firmadan Kurbağa ve Salyangoz Ticareti

Türkiye’de yenmeyen salyangoz ve kurbağa yabancılardan büyük ilgi görüyor. Balıkesir’li bir balıkçılık firması da bunu kazanca çeviriyor. İhracatının yüzde 70’ini göl gümüşü balığı, deniz patlıcanı, kurbağa, salyangoz gibi ürünlerden sağlıyor. Firma bu ürünlerden yılda 15 milyon dolar döviz kazanıyor. Firmanın yetkilileri iç pazarda balıkların çok tüketildiğini ancak yukarıda saydığımız ürünlerin başta Avrupa ülkeleri olmak üzere bir çok ülkeden ilgi gördüğünü dile getiriyor.

Ülkemizde siyah ve deniz salyangozu, göl gümüşü balığı, kurbağa ve deniz patlıcanı damak tadımıza uygun olmadığı için tüketilmiyor. Ancak bu balıklara Avrupa ülkelerinden ilgi büyük. Firma yetkilileri yıllık yüzde 70 ihracatlarını bu ürünlerden sağladıklarını dile getiriyor. Firma yetkilileri yılda yaklaşık 3 bin ton siyah ve deniz salyangozunu işleyip yurtdışına gönderdiklerini dile getiriyor. Balıkesir’li firma salyangoz kabuğunun da yurt dışında ahtapot kabuğu olarak kullanıldığı için kendilerine iyi bir gelir sağladığını belirtiyor. Salyangozun etini ve kabuğunu ayrı ayrı sattıklarını belirten yetkililer, Türkiye’de göl gümüşü balığının çok küçük olduğu için tüketilmediğini ve kendilerinin yurt dışına her yıl bu balıktan 2 bin ton ihraç ettiklerini söylüyor. Bu balık bir çok Avrupa ülkesinde cips gibi tüketiliyor. Avrupalıların çok sevdiği bu balık hamburgerin yanında cips şeklinde veriliyor.

İhraç kalemleri arasında deniz patlıcanının da önemli bir yeri olduğunu söyleyen yetkililer, toplam olarak bu ürünlerin ihracatından senede 15 milyon dolarlık döviz girdisi sağladıklarını belirtiyor. Konu ile ilgili bir açıklama yapan Firmanın Üretim Müdürü Özkan Gedik, ülkenin dört bir yanından toplanan kurbağaların canlı olarak fabrikaya getirildiğini ve burada kadınlar tarafından işlendiğini söylüyor. İşlenmiş kurbağa olarak her yıl 300-400 ton kurbağayı Fransa ve İtalya'ya gönderdiklerini anlatan Gedik, Salyangoz ve kurbağa ihracatında Avrupa'da ilk sıralarda geldiklerini söylüyor. Balıkesir’li firma ülkemizde yenmeyen balık türlerini ve diğer deniz canlılarını yurt dışına pazarlayarak fırsatları değerlendirmeyi iyi biliyor diyebiliriz.

Editör: TE Bilisim