Ülkemizde 2018 yılı zamları ile beraber net asgari ücret bin 600 TL oldu. Yani dolar kuru 3,75 TL olarak baz alınırsa aylık 430 dolar civarı asgari ücret maaşın verildiği görülmektedir. Peki diğer ülkelerde asgari ücret ne kadar, asgari ücretin en yüksek olduğu ülke hangisidir? Ülkelere göre asgari ücret tutarlarını paylaşıyoruz.

ÜLKELERE GÖRE ASGARİ ÜCRET MAAŞLARI

1-) Avustralya

Dünya haberlerine bakıldığında en yüksek asgari ücretin Avustralya'da olduğu görülmektedir. Öyle ki Avustralya'da yıllık asgari ücret 34 bin 500 dolar civarında seyir etmektedir. Pek çok işçi de bu tutarı doğrulamıştır.

2-) Lüksemburg

Her ne kadar adı oldukça az duyulsa da dünyanın en zengin ve halkının en refah yaşam sürdüğü ülkeler arasında yer alan Lüksemburg'da yıllık asgari ücretin 30 bin dolar civarında olduğu görülmektedir.

3-) Monako

Fransa'da bulunan ve özerk bölge olarak yıllardır halkına refah hayat sürdürmekte olan tatil cenneti, turistlerin her sene akın akın gittiği Monako'da yıllık asgari ücret 26 bin 500 dolar civarındadır.

4-) San Marino

İtalya Yarımadasında bulunan sadece 33 bin nüfusa sahip San Marino'da asgari ücret 25 bin 500 - 26 bin dolar civarına yükselmiştir.

5-) Yeni Zelenda

Dünya genelinde basılan kartpostalların pek çoğunda resmi bulunan ve zenginliği ile bilinmekte olan ülkeler arasında yer alan Yeni Zelanda'da asgari ücret 24 bin 500 dolar civarındadır.

6-) Belçika

Son yıllarda Türkiye ile arası oldukça açıldığı bilinen Belçika'da asgari ücret 23 bin 500 dolar olarak bilinmektedir.

7-) Hollando

Türk asıllı çok sayıda kişinin bulunduğu ve süt inekleri ile meşhur olarak bilinen Hollanda'da asgari ücret tutarı 23 bin - 23 bin 500 dolar aralığında seyir etmektedir.

Ülkemizde ortalama olarak aylık 430 dolar civarı asgari ücretin verildiği düşünülürse yıllık 5 bin 160 civarı maaşın verildiği görülmektedir. Ancak yukarıda sayılan ülkelerin bir çoğu dolar ya da euro para birimi kullandığı için her ne kadar yüksek maaş alsalar da kendi ülkelerinde yaşam içi bu tutar normal seviyelerde görülmektedir.

Editör: TE Bilisim