Altının Dönemi Artık Bitiyor Türk İş Dünyasının Gözü İranda

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in açıklamasına göre, İran'ın bloke edilmiş 100 milyar dolarının zamanla sisteme gireceğini, yeni ticaret alanlarının orataya çıkacağını ve amborgonun kalkmasnın yeni yatırımlara yer vereceğini açıkladı. Mehmet Şimşek artık altınla ticaret gibi sıkıntılı durumların ortdan kalkacağınıda beliritti.

ÜÇ ÖNEMLİ GELİŞME OLUR 

Anlaşmanın imzalanmasının ardından twetter hesabından kısa bir değerlendirme yapan Şimşek, ayrıntılarını Hürriyet’le paylaştı. Şimşek, anlaşmanın üç önemli sonucu olacağını ve bunlara bağlı gelişmeler yaşanacağı ifade etti. Şimşek, TBMM’deki sohbetinde şu değerlendirmelerde bulundu:
“İran’la yapılan anlaşmanın Türkiye’ye üç açıdan olumlu etkisi olacak. İlk olarak, jeopolitik risk azalacak. Savaş çıkma ihtimali ve bölge oluşacak bir tehdit, hem Türkiye’yi hem de bölgeyi olumsuz etkiledi. Anlaşmanın sağlanmış olması bu riskin de ortadan kalkması anlamına gelir. Bölgeye yönelik tereddütler ortadan kalkar. Bölgede rahatlama ve yatırımlarda hareketlenme sonucunu doğurabilir.
İkinci olarak, yatırımların artması sonucu doğacak. İran’ın bloke durumda 100 milyar doları var. Şimdi bu serbest kalacak. Ambargo kalkacak. Türkiye’nin İran’a yönelik ticaret hacmi ve buna bağlı olarak yatırımlar da artacak. Bu durum dolaylı olarak, İran’lı turist sayısında artış olması, altınla satış gibi sıkıntı iŞlerin ortadan kalkması sonucunu da doğurur.
Üçüncü olumlu gelişme ise petrol fiyatlarındaki düşme olur. Öncelikle bu düşüş psikolojik nedenlerle gerçekleşir. Türkiye’ye yansıması da olumlu olur. Daha önemlisi, İran petrol rezerevleri en zengin ülkelerden biri. İran daha fazla petrol satacaksa, yeni yatırımlara ihtiyacı olacak. Bizim açımızdan ise bu enflasyon ve cari açıkta azalma anlamına gelir. Uzun vaade de olumsuz etkisi de olacaktır. Ülkeler rekabet açısından güçlendikçe karşı taraf açısından risk oluşturur. Bu bölgede İran’ın güçlenmesi sonucunu doğuracak. Tabi rekabet, ülkeleri güçlendiren bir unsurdur aynı zamanda.”

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer de, İran’la yapılan anlaşmanın bölgesel ve küresel ölçekte yeni bir umut ışığı olacağını söyledi. Çakırözer, yaptığı yazılı açıklamada, şunları söyledi: “İran’a uygulanan uluslararası yaptırımların hafifletilmesi Türkiye ekonomisi ve dolayısıyla halkımızın refahı bakımından çok büyük önem taşıyor. Anlaşmayı bölgemizde yaşanması muhtemel bir nükleer savaş tehlikesini azaltacak, bölge ülkeleri arasındaki ilişkileri iyileştirecek ve bölgedeki mezhep sürtüşmelerini ortadan kaldırabilecek bir gelişme olarak değerlendiriyoruz.”

Editör: TE Bilisim