Altın Fiyatları Kuyumcuları İflasın Eşiğine Getirdi

Doların son günlerdeki hızlı artışı bütün sektörlerde olduğu gibi kuyumculuk sektöründe de şok etkisi yarattı. Altın fiyatları Türk Lirası bazında doların yükselişinden etkilendi ve yükseldi. Kuyumculuk sektöründe Türkiye üretiminde ikinci sırada yer alan Kahramanmaraşlı üretici firmalar zor günler geçiriyor.

Kuyumculuk sektöründe Kahramanmaraş’ta önde gelen üretici firmalarından olan Altunbalcı Kuyumculuk Şirket Yetkilisi Ökkeş Balcı, bir açıklama yaparak, doların yükselmesini sektördeki durgunluğun sebebi olarak gösterdi. Altın fiyatlarının dolara bağlı olarak yükselmesi nedeni ile vatandaşın yastık altındaki altınlarını piyasaya sürdüğünü belirtti. Türkiye’de bir çok insanın altın yükseldi satalım, düşünce tekrar alırız diye düşündüğünü belirten Balcı, kuyumculuk sektörünün bu durumdan ciddi anlamda zarar gördüğünü dile getirdi. Kahramanmaraş’lı üreticilerin şu anda çalışanlarına bir aylık izin verdiklerini belirten Balcı, başka üretirilerin de aynı sorunları yaşadığını belirtti.

Balcı aynı zamanda Türkiye genelinde 81 ilin yastık altından 1,5 ton piyasaya altın girdiğini belirterek, bu durumun yaklaşık 100 gündür devam ettiğini söyledi. Üreticinin Doların yükselmesi nedeni ile çalışamadığını kaydeden Balcı, işçi istihdamı ve üretici potansiyelinin yüzde 20’ye kadar düştüğünü ifade etti. Durumun bu şekilde devam etmesi halinde daha kötü günler geleceğini dile getiren Balcı, Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin özellikle Türk yatırımcıları düşünmesi gerektiğini vurguladı.

2010-2013 yıllarında kuyumculuk sektörünün en güzel yıllarını geçirdiğini belirten Balcı, o dönemde ülke içine yüzde 10, ihracata ise yüzde 90 çalıştıklarını söyledi. Ancak 2014 yılından sonra yüzde 20 ihracat kapasiteleri bile olmadığını dile getiren Balcı, kuyumcular için tehlike çanlarının çaldığını belirtti.

Editör: TE Bilisim