Yapılan çalışmalar ile birlikte 2000 yılı öncesi emeklilere gerçekleştirilen zamlardan sonra 2000 yılı sonrası emeklilere de zam yapılması gündeme gelmişti. Türkiye Emekliler Derneği üyesi olan İbrahim Avcı, 2000 yılı sonrası emekli olanlara gerçekleştirilen intibak zammının neden 2000 yılı sonrası emekli olanlara verilmeyeceğini söyleyerek kamu denetçiliği kurumuna başvuruda bulundu. Buradaki başvurusu haklı bulunan İbrahim Avcı, hemen Ankara İş mahkemesinde dava yoluna giderek burada davasını açtı.Burada açılan dava ise mahkeme tarafından reddedilirken, görülen dava yargıtaya taşındı. Yargıtayda iş mahkemesinin vermiş olduğu kararı onayladı. Yaşanan bu gelişmelerden sonra İbrahim Avcı, Anayasa Mahkemesi'ne başvurarak 2000 yılı sonrası emekli olanların da gerçekleşen 2000 yılı öncesi intibak zammından yararlanmasını istedi. İbrahim Avcı'nın başvurusunu inceleyen Anayasa Mahkemesi, bu başvuru kararını 10 Ocak’ta açıkladı.

AYM KABUL ETMEDİ

Açmış olduğu davasında İbrahim Avcı'nın belirtmesi üzere, Anayasaya aykırı söz konusu olan bir durumun olmadığını Anayasa Mahkemesi belirleyerek, 2000 yılı sonrası emekliliği hak edenler de sosyal güvenlik hakkını ihlal edilmedi ne karar verildi. AYM ayrıca mahkemeye erişim hakkının devam edildiğini de belirtti. Konunun yetkisiz olduğuna karar veren AYM, açılan mahkeme masraflarının ise başvuruyu yapan üzerinde bırakılmasına karara bağladı.

ŞİMDİ NE OLACAK

Anayasa mahkemesinin vermiş olduğu karar dan sonra Türkiye Emekliler Derneği o katı Cafer Tufan Yazıcıoğlu, üst mahkemenin vermiş olduğu kararın haksız olduğunu, bu konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşıyacaklarını dile getirdi.

Editör: TE Bilisim