İnişli çıkışlı bir seviye izleyen Altın'da fiyat düşmesi yaşanacak mı?Dolar'ın yükselmesiyle hızlı bir şekilde artmaya başlayan altında son durum nedir.1 Ekim'de altın fiyatları nasıl seyrediyor? Serbest piyasada altın fiyatlarındaki son durum nasıl işte ayrıntılar.


Spot altının ons fiyatı 1,114.90 dolar olurken, son dört seansta yüzde 3.4 kayıp yaşadı.
 
Altın fiyatları ABD'den gelen güçlü özel sektör istihdam verilerinin FED tarafından faizlerin artırılacağı beklentilerini yükseltmesiyle iki haftanın en düşük seviyesine yakın seyretti. 
 
Spot altının ons fiyatı çok değişmeyerek 1,114.90 dolar olurken, iki haftanın en düşük seviyesi olan 1,111.60 doların hemen yukarısında seyrine devam etti. Altın son dört seansta yüzde 3.4 kayıp yaşadı. 
 
Altın, Fed yetkililerinin borçlanma maliyetlerinin görünümü ile ilişkin görüşlerini daha açık bir şekilde ifade etmeleri ile birlikte, Fed'in bu yıl faiz artırımına gideceği beklentilerinin güçlenmesi sonucu, kaybını korudu ve kayıplarını üst üste beşinci çeyreğe yaymaya yöneldi. 
 
Bloomberg'de yer alan habere göre, spot altın, Cuma günkü seviyesi olan ons başına 1,146.20 dolardan, bugün Singapur saati ile 11:37'de 1,145.96 dolara geldi. Metal Cuma günü yüzde 0.7 aşağıda kapandı.

Altın, Fed'in yaklaşık 10 yıl sonra ilk faiz artırımına yönlenmesi ile birlikte, son bir yılda yüzde 5.8 düştü. St Louis Fed Başkanı James Bullard Cuma günü, Fed Başkanı Janet Yellen'ın 2015 yılında sıkılaştırma olabileceğini kaydetmesinin ardından, gelecek ay faiz artırımına gidilebileceği olasılığını dile getirdi. Yüksek faizler, yatırımcısına tahviller gibi faiz vermeyen ve hisse sentleri gibi getiri sağlamayan altının alternatif yatırım araçları karşısında cazibesini azaltıyor.
 
Singapur'da Bloomberg TV'ye değerlendirmede bulunan UBS Wealth Management emtia icra direktörü Wayne Gordon, "Eğer Fed, bizim beklentilerimize paralel olarak, Aralık ayında faiz artırımına giderse, bunun, en azından kısa vadede, altın içi negatif bir faktör olduğunu düşünüyoruz" dedi ve fiyatların, 2016'da yükselişe geçmeden önce, faizdeki artışın etkis ile, kısa vadede 1,050 dolara ya da kısa süreliğine bu seviyenin altına inebileceğini sözlerine ekledi. 
 
İSTİHDAM VERİSİ


Fed'in Ekim ayında faiz artırımına gitme olasılığı yüzde 18 görülürken, Aralık ayında faiz artırımına gidilme olasılığı yüzde 43 olarak öngörülüyor. ABD'de Cuma günü açıklanacak olan istihdam verileri, işgücü piyasasının sağlamlığına ilişkin ilave işaretler verebilir. 
 
Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Perşembe günü 4.35 ton artarak 1,522.34 tona çıktı. Eylül ayından bu yana fazla değişmeyen varlıklar geçen ay altı yılın en düşük seviyesine gerilemişti. 
 
Sydney'de Fat Prophets analisti David Lennox, "Altın fiyatlarının ralli yapmasını beklemiyoruz," dedi ve "Cuma günkü düşüş dikkate alındığında, bugün bir düzeltme ihtimali var. Piyasa Yellen'ın yorumlarına göre kendisini ayarlıyor" şeklinde görüş bildirdi.
 
Spot gümüş yüzde 0.2 düşüşle ons başına 15.087 dolara geriledi. Platin, Çarşamba günü Ocak 2009'dan bu yana en düşük seviyesini görmesinin ardından, fazla değişmeyerek ons başına 944.45 dolarda kaldı.

Editör: TE Bilisim