İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü yıl içerisinde Polis Meslek Yüksek Okulu PMYO ve Polis Meslek Eğitim Merkezi POMEM'e polis alımları gerçekleştirmektedir. Peki PMYO ile POMEM arasındaki farklar nelerdir? Polis olmak isteyen adayların en çok sorduğu bu sorunun yanıtını İşin Olsa ekibi olarak sizlere veriyoruz.

PMYO ve POMEM Farkları

Öncelikle Polis Meslek Yüksek Okulu PMYO'dan bahsetmek gerekirse buraya girişte adayların üniversite sınavından aldığı puana bakılır. Genel olarak her hangi bir puan türünden ham olarak 260 - 270 civarı alan adaylar başvuru yapabilir. Adayların 26 yaşından gün almamış olmaları gerekmekte olup eğitim toplam 2 yıl sürer. Yani aday normal bir ön lisans bölümü okuyor gibi PMYO'da eğitim görür.

Polis Meslek Eğitim Merkezi POMEM'e girebilmek için ise adayların lisans ya da ön lisans mezunu olması gerekiyor. Burada adayların önlisans ya da lisans düzeyinde yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı KPSS'ye girmesi ve önlisans için KPSS 70 ile üzeri lisans için KPSS 60 ve üzeri almış olması gerekmektedir. POMEM'de eğitimler 6 ay ile 8 ay arasında sürmektedir. Yine PMYO mezunu adaylar kurum için komiser yardımcısı alımına başvuru yapamaz. POMEM'de ise lisans mezunu olanlar komiser yardımcısı alımına başvuru yapabilir. Bilindiği üzere komiser yardımcısı alımında adayın en az lisans mezunu olması gerekmektedir. Yine PMYO ve POMEM mezunu adaylar arasında göreve başladıklarında derece kademe farklı olmakta ve POMEM mezunları daha avantajlı konumdadır. Maaşları da biraz daha yüksektir.