Eğitimde 3’üncü Nesil Üniversite Dönemi

3’üncü nesil üniversite modeli ABD ve Avrupa'nın birçok ülkesinde sanayi ve yükseköğretim işbirliğini geliştirmek için uygulanıyor. Türkiye’de de geçen yıl ilk olarak Nişantaşı Üniversitesi tarafından uygulanan 3’üncü nesil üniversite modeli artık yaygınlaşmaya başladı. Nişantaşı Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Levent Uysal, konu ile ilgili yaptığı açıklamada 3'üncü nesil üniversitenin eğitim, öğretim, araştırma ve Ar-Ge faaliyetleriyle bilimsel verileri toplum faydasına dönüştürebilen bir model olduğunu dile getirdi. Bu kapsamda uygulamalı eğitim çalışmalarına yoğunlaştıklarını belirten Uysal, Cuma günü mezun olan öğrencimizin pazartesi günü işe başlayabilmesi hedefiyle projeler geliştiriyoruz ifadelerini kullandı.

İş dünyasının talepleri doğrultusunda müfredat hazırlamaları 3'üncü nesil üniversitelerin en önemli farklarından biri. Üniversite öğrencileri ve sektör 3'üncü nesil üniversite modelinde bir araya gelerek yükseköğretim programlarına ortak karar veriyorlar. Bu sayede de öğrenciler 3'üncü nesil üniversitelerde okurken iş tecrübesi kazanıyor. Nişantaşı Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Levent Uysal yaptığı açıklamada 3'üncü nesil üniversiteler, iş tecrübesi aktaran ve bununla ilgili altyapı oluşturan yerlerdir diyerek Atölye ve laboratuvar açacaksak onlardaki aynı sistemi kuruyoruz ki öğrencilerimiz işin teorisini öğrenirken pratiğini de kazansın ifadelerini kullandı. Hiç kimseye iş garantisini veremediklerini söyleyen Uysal, ama sektörle öyle entegreli projeler geliştiririz ki bugün mezun olan bir öğrenci hemen işe hazır hale gelir dedi.

3’üncü nesil üniversite modelinde öğrenciler staj yapacak yer aramak zorunda da kalmıyor. Uysal, sektörle iç içe oldukları için öğrencilerin staj yapacak yerleri de kolaylıkla bulduklarını dile getirerek "Kariyer ve Sektör İlişkileri Merkezi" çatısı altında öğrenci ve mezunlar için iş ilişkileri geliştirdiklerini söyledi.

Editör: TE Bilisim