Petrolün Varil Fiyatı 60 Doların Üstüne Çıktı

İran'ın Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) Brent türü ham petrolün varil fiyatı 60 doların üstüne çıkardı. Önce petrol üretiminin azaltılması çağrısında bulunan OPEC, çağrının ardından 1,25 yükseliş yaptı. Geçen hafta Perşembe günü Brent türü ham petrolün varil fiyatı 56 dolar sınırından yukarı yönlü seyrine başlamıştı. Yükselişe devam eden Brent petrol bu günde yükseldi. Brent Petrol dün 59,77 dolar seviyesine kadar yükselmiş ve günü bu şekilde kapatmıştı. Brent petrolün varil fiyatı analistlerin direnç olarak nitelendirdikleri 60 dolar sınırını bu gün aştı. Brent petrol bu yükselişle son bir buçuk ayın en üst seviyesine ulaştı. Şu dakikalarda brent petrolün varil fiyatı yüzde 0,6 artış gösterdi 60,52 dolardan işlem gördü.

Çin’de son 6 yılın en düşük seviyesinde gelen büyüme verisinin talebe yönelik endişelerle petrol fiyatlarını baskıladığını düşünen analistler buna karşın İran Petrol Bakanı Bicen Namdar Zengene'nin OPEC'e üretim kotasını en az yüzde 5 kısma çağrısında bulunmasının fiyatları desteklediğini düşünüyor. Analistler ABD'de dün beklentileri karşılamayan veriler sonrasında dolar endeksindeki yükselişin zayıfladığına dikkati çekerek, fiyatların bu nedenle yukarı doğru seyrettiğini söyledi.

Peki petrol fiyatları 60 doların üzerinde kalıcı olacak mı? Brent petrolün varil fiyatının 60 doların üzerinde kalıcılık sağlaması durumunda daha da yükseleceği ve doların destek konumu olan 61,3’e kadar çıkması da bekleniyor.

 

TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte konu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Brent petrolün varil fiyatının son 5 günde yüzde 9'a yakın yükseliş kaydederek 60 doların üzerine çıktığını söyleyen Ökte, 6 Mart 2015 tarihinden bu yana en yüksek rakamlara ulaşıldığını söyledi. Petroldeki bu yükselişin en önemli etkisinin İran olduğunu dile getiren Ökte, OPEC üyelerine İran Petrol Bakanı Zengene'nin üretim kotasının en az yüzde 5 düşürülmesi yönündeki çağrısının önemli olduğunu söyledi. Eğer dolar böyle giderse petrolde de hızlı yükselişine devam edecek.  

Editör: TE Bilisim